• Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...
   • Вашите любими продукти
     Няма нищо в любими...
    • 0889 991 699
    • Хвърлена отрова в Южен парк!

     Пазете децата и кучетата си

     ОТРОВЕНИ КУЧЕТА В ЮЖНИЯ ПАРК

     През последната седмица няколко домашни кучета са били отровени в Столичния Южен парк. Получихме информация за около 5,6 кучета, но реално може и да са доста повече. Моля разхождайте децата и кучетата си с повишено внимание! 

      

     БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИВИ

     Обръщаме се с апел към всички родели и стопани да бъдат внимателни и отговорни не само в Южния парк, а винаги и навсякъде. Трябва да се грижим за беззащитните, които сме избрали да ни радват и бъдат около нас. 

     Съвети за първа помощ:

     ОТРАВЯНЕ ПРИ ПОГЛЪЩАНЕ НА ОТРОВА 
     Кучетата често се отличават с това, че са непридирчиви към храната. Това може да доведе до поглъщане на вредно или отровно вещество. Тежките отравяния могат да предизвикат бърза смърт. 
     Симптоми: слюноотделяне, вялост, повръщане, диария, свиване на зениците, конвулсии, задух или учестено дишане, спиране на дишането. 
     При всички случаи, когато има признаци за хранително отравяне трябва възможно най-бързо да се обърнете към ветеринарен лекар! 
     Първа помощ: както при всички отравяния, е необходимо бързо да се премахне неусвоената отрова (отделяне на всмуканата отрова и възстановяване на функциите на организма ще се извърши във ветеринарната клиника от специалист). 
     Помнете! Ако кучето е погълнало някакъв химически разтворител, киселина или основа, в никакъв случай не предизвиквайте повръщане! 
     Ако кучето е погълнало химически разтворител, киселина или основа, незабавно го отнесете при ветеринарен лекар. Долекарската помощ се състои в неутрализация на основата с киселина (лимонена, ябълков оцет), а киселината – със сода, яйчен белтък или зехтин. 
     В останалите случаи на попадане на отрова в тялото трябва да се предизвика повръщане. Но имайте в предвид, че повръщането ще помогне само в случай, че отровата е била погълната не повече от 1-2 часа назад. Ако отравянето се е случило по-рано, трябва възможно най-бързо да промиете червата на кучето. За тази цел се използва клизма с хладка вода. 
     Запомнете: при отравяне с хлорорганични съединения в никакъв случай не трябва да се дава на кучето растително масло, мазнини и мляко, тъй като те способстват за всмукването на отровата. 
     При отравяне с развалени хранителни продукти е желателно стомаха да се промие, да се даде слабително и да се направи очистителна клизма. Може да се даде и активен въглен. 

     ОСОБЕНИ ОТРОВИ 
     Като силнодействащи отрови се явяват много от използваните в бита почистващи средства (течност за измиване на тоалетни, разтворители и др.). Отравяне може да настъпи, както от небрежност на стопанина, така и в резултат на детски лудории, поливащи кучето с такива вещества. В подобни случаи не трябва да се предизвиква повръщане, а трябва на кучето да се растително масло (2-3 лъжици) и да се промият засегнатите участъци с детски шампоан. 
     Опасност за кучето могат да представляват и противопаразитните каишки, шампоани и аерозоли, съдържащи инсектициди. Също така са опасни средствата за борба с мравки и хлебарки. Кучето може да се отрови ако прегризе каишката си или ако изближе от козината си инсектициден препарат. 
     Симптоми: обилно слюноотделяне, диария, повръщане, сънливост, конвулсии, тремор, гърчове. В такива случаи бързо се предизвиква повръщане, дава се активен въглен, промива се стомаха и веднага кучето се отвежда във ветеринарна клиника. 
     От другите битови опасности трябва да споменем отровата за мишки. 
     Симптоми и долекарска помощ: същите както при отравяне с инсектициди. 
     При отравяне с миша отрова смъртта може да настъпи след 2-4 часа. Веднага заведете кучето при ветеринар. 
     При отравяне с бариев карбонат е необходимо веднага да се предизвика повръщане. 
     При отравяне с варфарин (зоокумарин) дайте на кучето витамин К. Ветеринарният лекар ще постави и други необходими лекарства венозно. 
     При отравяне с цинков фосфат промийте стомаха на кучето, предизвикайте повръщане, дайте активен въглен и слабително. Отведете го незабавно при лекар.

     За отравяне с разхвърляни от недоброжелатели и неидентифицирани отрови:

     По възможност, следната информация да стигне до всички стопани на домашни любимци: 

     Скъпи приятели и собственици на домашни любимци, при риск от отравяне (ако живеете в район около парк или се е случвало и друг път около вас да е хвърляна отрова):
      - извеждайте кучето си с намордник, който да не му позволява да ближе или взема от земята / потърсете подобно приспособление дори и муцунката на кучето Ви да не е пригодна за стандартните намордници- това може да му спаси живота/ 
     - предварително си подгответе на бързо набиране телефоните на поне трима ветеритарни лекари - времето е изключително ценно в случая 
     - помислете за вариант за СПЕШЕН транспорт до ветеринарния кабинет 
     - докато открием точно каква е отровата, моля всички да се заредят със смелост и самообладание и една много важна СПРИНЦОВКА в джоба - изтеглете кучето си, запишете си точното му тегло, отидете до най- близката аптека ОЩЕ СЕГА и си купете: атропин - необходим Ви е в доза 1 милилитър на 10 кг живо тегло, спринцовка и игла. Изтеглете необходимото количество атропин в спринцовката и НЕ излизайте без нея на разходка. Атропинът действа като антидот на нервнопаралитичната отрова. Трябва да го инжектирате мускулно в задното краче на кучето още при първите признаци на отравяне. 
     - следва спешно транспортиране на животното до ветеринарния лекар - запазете спокойствие- от това зависи как и какво ще обясните на лекаря - разкажете за вяка подробност, която Ви е направила впечатление и след това го оставете да си свърши работата. Имайте търпение, в момента в който ветеринарният лекар разбере нещо повече за състоянието или евентуалният изход, той ще Ви го съобщи - не е необходимо Вие да го подканяте често.

   • Newsletter